winter panorama

Gezellige wintersportplaats

Bad Gastein

Bad Gastein is een wintersport dorp en kuuroord in het Gasteinertal gelegen op 1.002 m. Het stadje ontleent zijn betekenis aan de radon bevattende bronnen, waar de groten der aarde al meer dan honderd jaar op afkomen.

Skipiste Schlossalm
Dorpje Bad Gastein
Bad Gastein hangbrug

hele jaar door vakanties

Met pieken die de drieduizend meter overschrijden en tot aan de gletsjerzone van de Hohe Tauern reiken, is Bad Gastein niet alleen de Monte Carlo van de Alpen, maar ook een paradijs voor sportliefhebbers. Het charmante stadje Belle Époque heeft echter ook veel te bieden naast de vele sportfaciliteiten.

Waterbronnen

Het water uit de bronnen wordt gebruikt in baden en wordt (in beperkte mate) ook gedronken. Er wordt een heilzame werking bij de behandeling en eventuele genezing van diverse ziekten aan toegeschreven, in het bijzonder reumatische aandoeningen en stofwisselingsziekten. De gezondheidseffecten van het licht radioactieve radon worden echter betwijfeld door de meeste radiologen.

Sisi's favoriet

Eén van de bekende (vaste) bezoekers van Bad Gastein uit het verleden was Keizerin Elisabeth van Oostenrijk-Hongarije (Sissi). Zij logeerde in de villa 'Helenenburg', die tegenwoordig omgebouwd is tot een hotel. Haar echtgenoot Keizer Franz Josef bezocht haar daar regelmatig. Ook wijlen de sjah van Perzië; (tegenwoordig Iran) was een vaak geziene gast in Bad Gastein. Verder was bijvoorbeeld de Oostenrijkse componist Franz Schubert iemand die Bad Gastein bezocht en een aldaar geschreven kamermuziek aan het stadje opdroeg. Bad Gastein ontleent haar bekendheid niet alleen aan de bronnen, maar zeker ook aan de waterval, waar het stadje als het ware omheen gebouwd is.

Opleving toerisme

Toen in de zestiger jaren van de twintigste eeuw het toerisme naar Bad Gastein afnam, "sliep" het stadje enigszins "in". De grote hotels moesten sluiten of werden overgenomen en men bezon zich op mogelijkheden om het toerisme weer op gang te krijgen. Daartoe werden twee plannen tot uitvoering gebracht: In de eerste plaats werd op de locatie waar het (monumentale) 'Kurhaus' stond een congrescentrum opgetrokken, met er naast een grote parkeergarage. In de tweede plaats werden mogelijkheden gezocht (en gevonden) om wintersportgasten aan te trekken. Bad Gastein leefde door deze maatregelen vanaf de jaren tachtig / negentig van de twintigste eeuw weer op en begon weer betekenis te krijgen als toeristische bestemming. Daarbij speelt zeker ook een rol dat ook in de andere plaatsen in het Gasteinertal (Bad Hofgastein en Dorfgastein) het toerisme op gang kwam.

Gondellift Bad Gastein

Pistekaart Bad Gastein

203 km piste totaal
57 km blauwe piste 28 %
118 km rode piste 58 %
28 km zwarte piste 14 %
Dal: 830 m - Hoogste punt: 2.700 m
10 gondels | 18 stoelliften | 15 sleepliften
1018 km v.a. Utrecht | reistijd: 9:35 uur