Bad Gastein (1.002m)

Bad Gastein is een vakantiebestemming en kuuroord in het Gasteinertal in Oostenrijk. Het stadje ontleent zijn betekenis aan de radon bevattende bronnen, waar de groten der aarde al meer dan honderd jaar op afkomen. 

Bad Gastein is een plaatje
Bad Gastein is een plaatje

Waterbronnen

Het water uit de bronnen wordt gebruikt in baden en wordt (in beperkte mate) ook gedronken. Er wordt een heilzame werking bij de behandeling en eventuele genezing van diverse ziekten aan toegeschreven, in het bijzonder reumatische aandoeningen en stofwisselingsziekten. De gezondheidseffecten van het licht radioactieve radon worden echter betwijfeld door de meeste radiologen.

Accommodaties

Bad Gastein is de meest populaire plaats in het skigebied Gastein waar Nederlandse toeristen voor kiezen om te verblijven. Gelukkig is er altijd wel een plekje te vinden in één van van 170 accommodaties. Mocht het toch niet lukken dan kun je in Bad Hofgastein uit nog eens 224 accommodaties kiezen. Voor luxe en comfort zij er 39 hotels, waarvan veel 3- en 4-sterren hotels en 1 5-sterren hotel. De meeste wintersporters boeken echter één van de 98 appartementen of vakantiewoningen. » Zoek en boek

Sisi's favoriet

Eén van de bekende (vaste) bezoekers van Bad Gastein uit het verleden was Keizerin Elisabeth van Oostenrijk-Hongarije (Sissi). Zij logeerde in de villa 'Helenenburg', die tegenwoordig omgebouwd is tot een hotel. Haar echtgenoot Keizer Franz Josef bezocht haar daar regelmatig. Ook wijlen de sjah van Perzië; (tegenwoordig Iran) was een vaak geziene gast in Bad Gastein. Verder was bijvoorbeeld de Oostenrijkse componist Franz Schubert iemand die Bad Gastein bezocht en een aldaar geschreven kamermuziek aan het stadje opdroeg. Bad Gastein ontleent haar bekendheid niet alleen aan de bronnen, maar zeker ook aan de waterval, waar het stadje als het ware omheen gebouwd is.

Opleving toerisme

Toen in de zestiger jaren van de twintigste eeuw het toerisme naar Bad Gastein afnam, "sliep" het stadje enigszins "in". De grote hotels moesten sluiten of werden overgenomen en men bezon zich op mogelijkheden om het toerisme weer op gang te krijgen. Daartoe werden twee plannen tot uitvoering gebracht: In de eerste plaats werd op de locatie waar het (monumentale) 'Kurhaus' stond een congrescentrum opgetrokken, met er naast een grote parkeergarage. In de tweede plaats werden mogelijkheden gezocht (en gevonden) om wintersportgasten aan te trekken. Bad Gastein leefde door deze maatregelen vanaf de jaren tachtig / negentig van de twintigste eeuw weer op en begon weer betekenis te krijgen als toeristische bestemming. Daarbij speelt zeker ook een rol dat ook in de andere plaatsen in het Gasteinertal (Bad Hofgastein en Dorfgastein) het toerisme op gang kwam.